illustratie van twee oudere personen die sociale technologie gebruiken

Terugblik Kenniscafé sociale technologie met ouderen

Afgelopen donderdag 12 december was het Kenniscafé sociale technologie met ouderen bij Tetem in Enschede.

Als eerst spraken Luca van Breda en Hendrik Buimer van Vilans. Zij doen onderzoek naar (zorg)technologie. Ze lieten een aantal voorbeelden zien van technologieën die (niet) ontworpen zijn met ouderen, en waarom co-design belangrijk is. Luca sprak over het honingraatmodel dat gebruikt wordt bij technologie ontwerpsessies met ouderen, die voornamelijk in de zorg maar zeker ook in het sociaal werk gebruikt kan worden. Hendrik sprak verder over waardebepaling van technologieën die Vilans met de Waardewaaier aanpakt, wat essentieel is om te zien of een technologie wel past binnen de organisatie of bij een cliënt. Hendrik benadrukte dat er meer te halen valt in technologie in samenwerking met het sociaal werk en domein.

Muziek als middel

Vervolgens sprak onderzoeker Rik Wesselink van het lectoraat ICT innovaties in de zorg van Hogeschool Windesheim over muziek. Muziek is een krachtig middel waarbij ouderen kunnen genieten van muziek van vroeger, maar met de ontwerpen van veel radiospelers is veel mis. Kleine en veel knoppen, slecht leesbare tekst en matige toegang tot de muziek die ouderen willen horen. Rik had een muziekspeler ontworpen voor ouderen met dementie om eigen regie terug te geven aan hen. Deze muziekspeler is bij ouderen thuis geplaatst en iedere oudere ging er net weer wat anders mee om en had wat andere eisen. De meeste ouderen (en hun partners) vonden dat het apparaat gezelligheid meebracht.

Vind Gezelschap 

Tenslotte hadden we twee workshops van projecten waar we de afgelopen tijd binnen de Werkplaats Ondersteuning Thuiswonende Ouderen in Twente aan werkten. Leroy Veldhuis gaf met een oudere uitleg over Vind Gezelschap, een applicatie die ouderen stimuleert online contact te leggen en moet leiden tot verbinden en activiteiten ondernemen. Deze applicatie is gericht op nabijheid, wordt door Alifa onderhouden en neemt een deel van het vrijwilligerstekort weg. In een andere workshop was het Sigrid Mulder van Welbions die met een huurder het gesprek aan ging over een virtuele wooncoach die we hadden ontworpen. Deze virtuele wooncoach is een eerste interactieve applicatie die huurders, met name ouderen, meer bewustwording geeft over hoe ze later (niet) willen wonen. Deelnemers konden de virtuele wooncoach in virtual reality uitproberen.