Onderzoek benadrukt belang partnerrelatiebegeleiding (EFT) in sociaal werk
Partnerrelatiebegeleiding in het sociaal werk is niet vanzelfsprekend. Veel sociaal werkers hebben geen specifieke opleiding in deze methodiek. Dit blijkt uit recent onderzoek van Marieke van den Heuvel en Wim Dekker, van de Christelijke Hogeschool Ede, naar de rol van partnerrelatiebegeleiding in het sociaal werk, met een focus op Emotionally Focused Therapy (EFT) en de groepscursus 'Houd me vast'. Scholing op dit terrein en een duidelijk mandaat zijn dan ook gewenst.
Belangrijke bevindingen:
- Sociaal werkers zonder scholing in EFT voelen zich vaak handelingsverlegen in het begeleiden van partnerrelaties. Dit komt doordat ze twijfelen aan hun eigen competentie en onduidelijkheid ervaren over het mandaat vanuit hun organisatie.
- Sociaal werkers die wel zijn geschoold in EFT rapporteren doorgaans positieve resultaten voor zowel cliënten als de organisaties waarvoor ze werken.
“Met EFT erbij merk ik echt het verschil. Het heeft mij een heleboel gegeven in hoe ik het gesprek kan voeren (…) en kan kijken naar de patronen die zich afspelen tussen mensen.” (Citaat uit het onderzoek)
EFT-Leergang voor Sociaal Werkers
Parallel aan het onderzoek ontwikkelde de Christelijke Hogeschool Ede een EFT-leergang voor sociaal werkers (post-hbo) in samenwerking met EFT Nederland, Desiree van den Broek en Jacobien Vonk. De nieuwe lichting start in oktober 2025 en sluit goed aan bij de aanbeveling om sociaal werkers meer te scholen in partnerrelatiebegeleiding.
Meer informatie en inschrijving via Deeltijd EFT in het sociaal werk | Christelijke Hogeschool Ede.