Webinar: Waarde van welzijn bij dementie
Wat is de waarde van welzijn bij dementie? Steeds meer mensen krijgen dementie en dat betekent dat we in de samenleving vaker met dementie gerelateerde vraagstukken krijgen te maken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen met dementie gezien worden, mee kunnen doen, en blijven meetellen? Belangrijke vragen die juist in het hart liggen van waar Werkplaatsen Sociaal Domein mee bezig zijn. Vanuit verschillende onderzoeken, samenwerkingen en projecten, wordt hier dan ook hard aan gewerkt.
In dit webinar op dinsdag 5 november 2024 komen drie inspirerende aanpakken en praktijken voorbij. Drie korte presentaties, gelegenheid voor gesprek en interactie, samen nadenken over vervolgstappen: inspiratie genoeg. Zien we jou ook? Meld je aan en graag tot dan!
Aanpak 1
Ruim een jaar geleden werd in Meerssen een ambitieuze stap gezet richting inclusie met het initiatief 'Dementievriendelijk Meerssen'. Dit project, een samenwerking tussen inwoners, zorg, welzijn, onderwijs, onderzoek en gemeente, streeft naar een gemeenschap waarin mensen met dementie mee kunnen doen en beter ondersteund worden. Het resultaat: een concreet actieplan waar de komende jaren mee gewerkt gaat worden. Hester Smeets, onderzoeker van Zuyd Hogeschool, vertelt over de ins en outs!
Lees meer over het project
Aanpak 2
Meedoen aan activiteiten, als mensen dit willen, is belangrijk voor de kwaliteit van leven. Dit geldt voor ieder mens, ook voor mensen met geheugenproblemen of dementie. Het is een manier om verbinding te voelen met anderen, van betekenis te zijn en zinvol bezig te zijn. Het is dan ook pijnlijk als iemand door geheugenproblemen ineens moet stoppen met wat hem of haar zo lief is of niet meer kan aansluiten bij activiteiten in de eigen omgeving. Zeker omdat mensen vaak nog veel wél kunnen. De WSD Zuid-Holland Zuid onderzoekt daarom in Vlaardingen en Rotterdam IJsselmonde wat er nodig is om te zorgen dat mensen met geheugenproblemen of dementie kunnen (blijven) meedoen met de activiteiten in hun eigen woonomgeving en welke rol zorg- en welzijnspartijen in de wijk hierin kunnen spelen. In de periode mei-oktober 2024 hebben we gesproken met mensen met geheugenproblemen of dementie, hun naasten en/of mantelzorgers, vertegenwoordigers en deelnemers van clubs, verenigingen en burgerinitiatieven en professionals die een rol spelen in de zorg en ondersteuning van mensen met dementie. De eerste bevindingen zullen we in dit webinar delen.
Aanpak 3
Het ontwerpen van het (t)huis van de toekomst voor mensen met dementie en hun mantelzorgers: In dit project gaan we samen mét mensen met dementie en hun mantelzorgers door middel van ontwerpend onderzoek vraagstukken ophalen en (toekomstige) passende oplossingen bedenken. Ons doel is om interactieve technologie te ontwerpen die adaptief is naar de behoeften van mensen met dementie én hun mantelzorgers. Maartje Vermeer, Avans Hogeschool, vertelt meer over onze aanpak en de eerste bevindingen.